Digital Markets Act, det här är stort

Så stort att jag inte ens kan förmå mig att hitta någon vettig jämförelse.

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg15 jul, 2022

EU kommissionen har godkänt Digital Services Act och Digital Markets Act. Jag upprepar: det här är så stort att jag inte kan hitta någon vettig jämförelse.

Vad kommer det innebära i praktiken?

  • Vem som helst kommer att få öppna en AppStore för mobiler, dvs iOS måste öppna upp för andra. Ett exempel är att Epic kommer kunna skapa egna AppStores.
  • Utvecklare kommer kunna använda tredjeparts-betalsystem i appar och dessutom få länka ut med tydlig information om erbjudanden utanför appen. Det vill säga, Netflix kommer uttryckligen få skriva “Om du prenumererar via vår webbsida så får du 25% i rabatt”
  • Chattappar kommer kunna integreras med varandra. Det innebär att meddelanden från WhatsApp kommer kunna skickas till Apple Messages och vice versa.
  • Det kommer bli förbjudet att tvinga utvecklare att använda vissa ramverk, så som betalsystem eller browsermotorer. Chrome på iOS kommer kunna använda Chromium istället för som idag, vara en sminkad version av Safari.
  • Förbud mot att ranka egna produkter över andras, så Amazon och deras egna varor kommer att få problem.

Det finns mer och jag ser fram emot att läsa långa bloggposter om vad detta kan komma att innebära, men eftersom de ännu lyser med sin frånvaro så får jag väl skriva en själv…

Så, varför är det här SÅ stort?

Ett tag var det ganska vanligt att det dök upp entreprenörer hos oss och frågade om vi kunde hjälpa dem att utveckla en app till deras fiffiga idé, vilket vi så klart kunde. Men när vi berättade att Apple (och Google, även om ingen bryr sig om android) tar 30% av alla intäkter så tappade de både hakan och lusten.

– Men om vi tar betalt via vår webbsida, som vi länkar till från appen?

Det får ni inte enligt Apples Terms of Service.

– Vaaaaaaa, är det sant?!?!?!?!

Och så gav de sig av för att sen komma på en ny fiffig idé, nästa gång utan app.

När väl de här nya lagarna har gått igenom alla domstolsförhandlingar som de amerikanska bjässarna kommer att släpa dem genom (mer om detta längre ner), så kommer vi förhoppningsvis leva i en värld där företag kan skriva “Klicka här för att köpa med 25% i rabatt” i sina appar. Det kan verka som en löjlig grej, men en sådan länk är förbjuden idag. Apple och Google vill få in sin 30% skatt så ingen får erbjuda ett rabatterat pris utanför appen som de berättar om i appen. Om ett företag som Spotify får problem när de påpekar detta, vad tror du då en liten entreprenör i Sverige har för chanser?

Dessutom kommer Google garanterat släppa en riktig version av Chrome för iOS, vilket innebär pushnotiser, åtkomst till NFC och så vidare. Det kommer med andra ord finnas fullgoda alternativ till app-appar. Vill man inte stoppa pengar i fickan på Goopple så behöver man inte, för det alternativ Steve Jobs erbjöd kommer till slut att bli verklighet.

Sen tror jag inte detta kommer att leda till att vi konsumenter får 30% rabatt på alla streaming tjänster, de flesta stoppar nog de pengarna i egen ficka. De som tjänar på detta är framför allt alla små entreprenörer med nya oprövade idéer.

Tre saker jag tycker är värt att nämna redan nu:

Det är EU som gör detta

Amerika har helt tappat det vad gäller konkurrenslagstiftning. Så länge priset inte ökar för konsumenten så har det varit okej för företag att köpa upp sina konkurrenter. I en övervakningskapitalistisk marknad, där “användaren” är produkt snarare än konsument så stiger aldrig priset. Tvärtom blir “användare” mer värda för ett företag ju mer tid de spenderar inom företagets inmurade trädgård, vilket i sin tur gör att monopol och gigantiska “ekosystem” har uppstått till höger och vänster.

Men, nu har EU satt ner foten, och det rejält. Förutom den här lagen så har vi på senare tid sett ett batteri mindre åtgärder såsom att:

  • uppladdningsbara prylar ska ha USB-C
  • Amazon får inte längre ha sitt användarfientliga flöde för den som vill avregistrera sig från Prime.

Jag har länge sagt att EU borde instifta fler lagar i stil med den som gav oss gratis roaming inom EU istället för att bestämma bananens optimala krökningsvinkel. Jag tycker definitivt att den här typen av frågor är något EU bör hålla på med. Utöver USA så finns det inget enskilt land i världen som hade kunnat få till den typen av lag, eftersom det krävs en stor marknad med en fransk nivå på byråkrati.

Det blir spännande att se om det här får några effekter i resten av världen. Kommer amerikaner kunna säga upp sina Prime prenumerationer lika smidigt som vi i EU? Kommer engelsmän kunna ladda sina iPhones med usb-c? Vi får se.

Siktar högt

GDPR visade sig vara en gåva till de stora spelarna. Med sina arméer av advokater och bottenlösa kassakistor kunde de enkelt uppfylla kraven, medan små spelare samt alla vi dödliga som får klicka på fula irriterande GDPR-skyltar blev förlorare.

DSA och DMA drabbar däremot bara vad dokumenten refererar till som gatekeepers. En gatekeeper definieras grovt förenklat så här (källa):

  • företaget har haft en årlig omsättning i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet på minst 7,5 miljarder Euro
  • företaget har fler än 45 miljoner aktiva slutanvändare
  • företaget har uppfyllt de andra två kriterierna under de senaste tre räkenskapsåren.

Det är mer detaljerat än så men min förenkling ger en bra uppfattning om vad som gäller.

Detta är så bra. Om du av någon anledning vaknar en dag och tänker att “Jo men nog skulle jag vilja bygga en chatt-app” så kommer det förhoppningsvis (se nästa punkt) finnas ett api från Messenger, WhatsApp, Messages och så vidare som gör det möjligt för folk att skicka meddelanden från och till din app via de stora gatekeeper-apparna. Men innan din app blir en gatekeeper-app så behöver inte du bygga något.

Vakna läsare inser att enda rimliga lösningen på detta är en standard för interoperabilitet chattappar emellan, och att alla kommer ha stöd för den i framtiden, på samma sätt som det finns en standard för email som alla mailklienter stödjer. Det i sin tur innebär att alla chattappar kommer att fungera med varandra, oavsett storlek.

Motdragen

Inga av dessa så kallade gatekeepers kommer att ta detta utan att streta emot, Facebook påbörjade till exempel sitt motdrag för ett tag sedan. Deras strategi var att skydda sig mot att brytas upp i flera företag, inte mot interoperabilitet, så deras Metabygge kommer inte sätta så värst många käppar i hjulet för DMA eller DSA.

Google har också en strategi baserad på rädsla för uppstyckning, jag anar en trend här som med stor sannolikhet har med hur AT&T och Microsoft behandlades när till och med amerikaner fick nog av monopol.

Googles taktik är intressant nog den raka motsatsen till Facebooks, istället för att skapa en monolitisk bjässe i hopp om att konkurrensverket ser Facebook som odelbart, så har Google skapat Alphabet plus en mängd dotterbolag. Detta i hopp om att konkurrensverket artigt kommer klippa isär företaget längs med de tydliga strecken som Google tillhandahåller. Det är en vettig taktik, bara det att strategin var “Hur undviker vi att styckas upp?” snarare än “Hur kan vi motverka interoperabilitetslagar?”.

Apple har visat sin hand flera gånger det senaste året. Vi kan förvänta oss en blandning av arrogans, lögner, utdragna rättsprocesser, plus små användar- och utvecklarfientliga eftergifter.

Till slut

Som alla andra så har jag svurit över användarfientliga flöden, eller undrat varför en laddkabel till sonens iPad kostar dubbelt så mycket som den till en Nintendo Switch. Nu har EU visat att det inte behöver vara så, och att lösningen inte nödvändigtvis behöver vara att bryta upp stora företag, utan att det förhoppningsvis räcker med att jämna ut spelplanen till förmån för de små.